maanantai 30. marraskuuta 2009

Ollos huoleton, poikas valveil' on

Tiet, sillat ja padot olivat LDP:n lempilapsia, niitä rakennettiin sinnekin, missä niitä ei juuri tarvittu. Teitä pitää sittemmin huoltaa, päällystettä paikata, varsia siistiä ja oheistilpehööriä kunnostaa. Sitä varten Japanin teillä liikkuu armeija työmiehiä. Pienelläkin saitilla voi hääriä kymmeniä kavereita työn touhussa, joista kukaan ei juuri lapioon nojaile (Destia, ota opiksesi...).

Työmiesten rauhan ja turvallisuuden takaamiseksi etuvartiossa, joskus myös työmaan puolessavälissä seisoo Lipunheiluttaja, tehtävänään varoittaa ripein lipunheilahduksin autoilijoita työmaasta. Joskus tämä veijari on pelkkä LED-taulu varoitustekstein. Joskus lipunheiluttaja on säälittävä ihmishahmoinen pahvitaulu, jossa sähkömoottori hoitaa miehen työn. Edistyneet työmaat saattavat käyttää työmieheksi puettua mallinuken tyyppistä robottia lippua heiluttamassa. Useimmiten Lipunheiluttaja on kuitenkin lihaa ja verta, jämäkkä työturvallisuuden vartija, joka ylväänä ja auringonpaahtamana jännetuppitulehduksenkin uhalla ilmoittaa edessäolevasta hidasteesta.



Tämä staattisempi Lipunheiluttaja vahtii kyyryssä olevan rikkaruohonkitkijän työrauhaa


Lipunheiluttajan lisäksi ihmisten huomiota herättämässä on muutama toinenkin ryhmä, Huutelijat ja Ohjaajat. Huutelijat seisovat vaaranpaikkojen lähellä siellä, missä liikutaan jalan.



Tämä itse teossa kuvattu Huutelija varoittaa työmatkalaisia toimimattomasta liukuportaasta Uenon asemalla


Ohjaajia Japani on holhousyhteiskuntana pullollaan. Työmailla Ohjaajat ovat paikallaan osoittamassa esim. kiertotien suuntaa (niitä olisi kaivattu esim. Hakamäentiellä aikanaan...), mutta bussin vieressä ovea osoittava kaveri on ehkä turhan vähällä palkkansa ansainnut. Että tuossa on bussissa ovi, jos et sitä vielä hoksannut, ole hyvä!

Ei kommentteja: