sunnuntai 30. elokuuta 2009

Katastrofiturismia

Toya-järven rannalla vaikuttava Mt. Usu on yksi Japanin aktiivisimmista tulivuorista, purkautunut toistuvasti viime vuosisadalla ajaen alueen asukkaat evakkoon. Vuoden 2000 maaliskuussa maa alkoi enteilevästi täristä ja vulkaanisen toiminnan karaisemat lokaalit pakkasivat nyyttinsä lähteäkseen yön selkään tulivuoren vihan tieltä. Maaliskuun viimeisinä päivinä Mt. Usu aloittikin toimintansa jälleen, tuhoten sen rinteillä olevan asutuksen. Maa muokkautui, nousi ja laski, uusia kraatereita syntyi useampi ja tuhkapilvi pöllähteli kilometrien korkeuteen. Koko huhtikuun vuori syyti tavaraa maan uumenista kunnes kesällä vaikeni kerätäkseen voimiaan uuteen ponnistukseen. Henkilövahingoilta vältyttiin, aineellisilta ei.


Alue on jätetty autenttiseen tilaan.

Vahingot ovat edelleen nähtävissä Toya-järven eteläpuolella. Alueelle on rakennettu polku, jota pitkin uteliaat katastrofituristit pääsevät katselemaan romahtaneita rakennuksia, uudelleenmuokattua tieverkkoa ja hylättyä omaisuutta. Niin mekin vietimme rattoisan parituntisen aurinkoisella tulivuoren rinteellä haistellen rikkikaasuja, ihmetellen kraatereita ja purkauksen tuhoja.


Pysäköity vuonna 2000.

Terveiset kuumasta maan uumenesta!


Kivi taivaasta pikkuisen kraapaissut kylkeä.

Aivan varmasti tonttien hinnat ovat alueella naurettavan alhaiset (toisin kuin vakuutusten, epäilemättä), mutta täytyy todella ihmetellä ihmisten sitkeyttä - ken on valmis asumaan aktiivisen tulivuoren liepeillä, käsi ylös? Jos ennen muuttokuorman purkamista täytyy tarkistaa evakuointireitti ja -suunnitelma, niin saattaisi jäädä tekemättä kokonaan.


Halpoja tontteja tarjolla!


Ei kommentteja: