maanantai 21. syyskuuta 2009

Road trippin'

Lähdimme koko perheen voimin autoiluretkelle. Sehän, kuten jo tiedätte, on japanilaisten kuumottavin harrastus nukkumisen ja shoppailun ohella. Kohteeksi valikoitui Shakotanin niemimaa Sapporosta loivasti luoteeseen. Valikoituminen tapahtui lähinnä sopivan lenkin pituuden perusteella - 260 km rannikkoa nuollen ja Nisekon kautta kiertäen takaisin kotiin. Mitään käsitystä matkalla väijyvistä vaaroista tai kiinnostuksen kohteista ei ollut, mutta täytyyhän elämässä olla hitunen jännitystä!

Matka alkoi juomavaraston ja auton tankkaamisella. Ensimmäiset 50 kilometriä ajelimme auringonpaisteessa tuttua polkua Otaruun ja sieltä Yoichiin, tuohon kuuluisaan viskikaupunkiin, josta olen muutaman kerran suhauttanut vasemmalle Nisekoon. Siitä alkoivat tuntemattomat seudut ja vieras tie aukesi edessä.

Tie 229 seuraa aivan niemimaan rannikkoa. Se sukeltaa välillä tunneliin, välillä kulkee niin lähellä merta, että vihaisimmat pärskeet yltävät tuulilasiin asti. Tie halkaisee muutamia pieniä kalastajakyliä, muuten rannikko on karu ja asumaton.


Kalastajakylä vuorten kainalossa

Kalastajat kalastavat mm. mustekaloja, joiden irtihakatut lonkerot kuivuvat ulkoilmassa leppoisasti kieppuen. Nam!

Lähes koko ajan matkalaisten seurana ovat jylhät, lähes pystysuorat seinät, jotka ovat aikojen saatossa jättäneet jälkeensä merestä nousevia yksinäisiä kivipaaseja. Reitin parasta antia ovat kuuluisat näköalapaikat, eivätkä suotta maineensa saavuttaneita, kuten esimerkiksi Kamui-niemi. Kuvatodisteet alla.


Irtaannuimme lopulta rannikosta, jälleen kerran Hokkaidon maisemien lumoamana. Tie vei lopulta illan auringossa kylpevään kesäasuiseen Nisekoon. Hyvä että paikkaa tunnisti, edellisellä kerralla se kun oli verhoutunut parimetriseen lumivaippaan. Kylä eli kesäkautta, muutamia turisteja pyöri huudeilla mielessään joko melonta, maastopyöräily tai paintball, joita elämysfirmat auliisti tarjosivat. Viime Joululta tuttu pension oli saanut "for sale" -kyltin kylkeensä. Lama riivaa.

Kotiinpaluun jälkeen perheen yksimielinen päätös oli tehdä uusi kierros ensi kesänä.

Ei kommentteja: