perjantai 18. syyskuuta 2009

Vaihtokauppaa maan ominaispiirteillä

Japanissa on muutama ominaisuus, jotka voisin huoletta tuoda Suomeen, tai vaikka vaihtaa päittäin. Ensimmäinen on luonnollisesti ruokakulttuuri, (härmässä vastaavaahan ei ole, jos ns. kotiruokakulttuuria ei lasketa), toinen on yleinen omaisuuden kunnioittaminen. Kolmantena vaihtaisin Hokkaidon ilmaston ja pinnanmuodot silmää räpäyttämättä Suomen vastaaviin.

Mieltä sykähdyttää neljä oikeaa vuodenaikaa, kokipa ne missä vain. Talvi on kunnon talvi ja kesä kunnon kesä, vähän niin kuin lapsuudessa. Silloinhan aurinko paistoi aina, vesi oli lämmintä kuin linnunmaito ja talvisin hiihdeltiin etelärannikon merenjäillä kirpeässä pakkasessa, repussa termarissa kuumaa kaakaota... Täällä odotellaan ruskaa saapuvaksi, mutta vielä on aikaa nauttia loppukesän lämmöstä; neljä kuukautta shortsikelejä on uusi standardi. Kuten viime talven hehkutuspostauksista varmaan kävi ilmi, myös talvi on kuten sen pitää kunnon lumisateineen ja pakkasineen.

Vaikka Japani on erittäin vuoristoinen maa, Hokkaidolla pääsaaren terävähuippuiset kolmetonniset tasaantuvat siellä täällä kohoaviksi paritonnisiksi huipuiksi, aaltoileviksi viheriäisiksi kukkuloiksi ja edelleen laajoiksi tasangoiksi. Mukaan on ripoteltu muutamia isompia kirkasvetisiä järviä ja puhisevia tulivuoria tuomaan jännitystä elämään. Kasvusto on rehevää, kiitos lauhemman ilmaston.


On metsää...

...on järviä...

...ja ennenkaikkea töppyröitä!

Tällaista oudoor-henkistä kaveria kumpuileva maasto tietysti kiihottaa niin kesällä kuin talvella. Sanovat, että haikkaus, kalastus ja melonta ovat kovassa huudossa täällä pohjoisessa, mikä on helposti ymmärrettävää. On vähän kuin olisi Suomen luonnossa harrastamassa, mutta potenssiin kaksi. Laskettelu on tietysti oma lukunsa, siellä missä kolmessakymmenessä minuutissa pääsee Talmaan, täällä pääsee kilometrin korkeuteen arvostamaan edessä aukeavia puuterikenttiä.

Eli pidemmittä puheitta, vaihdetaan komennuksen päätteeksi Suomen ilmasto ja topografia Hokkaidon vastaavaan. Tarjoan vaihtajalle kahvit. Vastalauseet (kirjallisesti, viitenä kappaleena) voi esittää Sapporon kaupunginviraston vahtimestarin kissalle sunnuntaisin kello 6-6:05.

Ei kommentteja: