torstai 19. marraskuuta 2009

Access denied

Työmiehen piti saada nauttia onseninsa päivän päätteeksi. Muina miehinä häärimme työkaverin kanssa pukuhuoneessa lähes kelteisillämme, kun törmäsimme japanilaiseen joustamattomuuteen. Paikan vahtimestari / siivooja / tyhjäntoimittaja tuli köhimään selkämme taakse. Osoitteli minua ja puhisi kollegalleni jotain. Hän tulkkasi ja minulle selvisi, että olen persona non grata, minun pitää poistua välittömästi. Syynä säälittävän kokoinen tatuointi lapaluun päällä. Ei siinä muu auttanut kun vetää releet niskaan ja leuka rinnassa lampsia takaisin autolle.

Tatuoinnit on yleensä kielletty onseneissa, syystä että niillä koreilevat yakuzat halutaan pitää pois ihmisten silmistä. Uskon, että minua ei voi erehtyä luulemaan ko. rikollishaaran edustajaksi. Tämän tarkistin vielä tiskillä, että pidättekö minua tosiaan yakuzana, häh? Eivät kuitenkaan ymmärtäneet, kun englanniksi kysyin.

Ikinä ei allekirjoittanutta ole käännytetty onsenissa. Enkä ole kuullut keneltäkään, että ketään olisi. Yakuzankin olen kerran bongannut kylpemästä. Hetken asiaa pähkittyäni tulin siihen tulokseen, että kävin venäläisestä. Kyseinen kaupunki, Niigata, on venäläisten merimiesten ja turistien mielenkiinnon kohteena japanilaisten kauhuksi. Ympäri onsenia oli varoituskylttejä ja oheistuksia entisellä kotimaisella, aivan kuten kotosuomen kylpylöissäkin. Tatuointi antoi helpottavan tekosyyn poistaa venäläisen oloinen renttu onsenista. Spasiba dewa arimasen.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Japani on täynnä piilorasistista asennetta kaikkea poikkeavaa kohtaan.

Iisi

Anonyymi kirjoitti...

Jo oli törkeetä!

Anonyymi kirjoitti...

Oisit näyttäny parit movit!!

T :mike

Tuukka kirjoitti...

No johan nyt on markkinat! Nyt ei auta Tuomas muu kuin tatuoinnin poisto ja tilalle napalävistys. Ja japanilaiselle tyhjäntoimittajalle voisin suositella päälävistystä.

Tuomas kirjoitti...

Joo, muuveja harkitsin, propelli pyörimään a la Semmy Schilt, mutta ei näistä lokaaleista tiedä. Jos on vaikka Sakuraban kasvatti...

Riisa kirjoitti...

Mä olen kyllä lukenut blogeista ja kuullutkin jopa useampia tarinoita tuttavilta tatuoitujen ihmisten käännyttämisestä onsenissa, joten ei se mikään erikoisuus liene.

Tuomas kirjoitti...

Onko näin? Haastattelin paria ekspattia, mutta kukaan ei ollut kuullut moisesta. Itselläkin varmaan kolme-neljäkymmentä eri onsenia käytynä ilman edes pahansuopaa vilkaisua. Kerta se on tosin ensimmäinenkin...

Anonyymi kirjoitti...

Yakuzia emme ole, venäläisiksi emme halua tulla, olkaamme siis suomalaisia (tatuoituja)

Okusan kirjoitti...

Juu meikä ainakin heitettiin leppäkeihäänä pihalle Tokion LaQua-kylpylästä, jonka No Tattoos -kylttiä kyllä olin tieten tahtoen uhmannut (jo kerran aiemminkin ihan onnistuneesti). Oli laastariteipitkin tatuoinnin päällä ja pikkupyyhe mahdollisimman tiiviisti, mutta silti siioojan (ilmeisesti) silmä porautui syntini ytimeen. Hyvää asiassa oli se, ettei minun ja ysäväni tarvinnut maksaa mitään, vaikka jo tunnin olimme altaissa lilluneet. Paikka kun on tosi kallis. Mutta nyt en sitten uskalla mennä enää minnekään.

Suomikavereita Tokiossa on myös pistetty pihalle mm. kuntosaleilta.

Tuomas kirjoitti...

Tatuoitu on tatuoitu vaikka voissa paistais... Pitää varmaan ruveta piilottelemaan kuvaa. Okusan, oon tosiaan kiertäny monet onsenit ilman mitään ongemia. Rohkeesti vaan uutta yritystä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tatuointi on Japanissa ollut vuosisatojen ajan rikollisille annettu merkki. Jos kylpylän säännöt kieltävät tatuoinnit, ovat kaikenlaiset tatuoinnit kiellettyjä, yksinkertaista, eikö vain?
Tämä vinkkinä myös tatuointia harkitseville, otatko tällaisen merkin ihoosi...

Tuomas kirjoitti...

Koska blogini on nimenomaan tatuointia harkitsevien suosiossa, osuu moraalisaarnasi juuri oikeaan paikkaan. Arvostan!

Anonyymi kirjoitti...

On aina mahtavaa lukea kun kaikkitietävä ulkomaanpelle jutustelee! Kaikkea hyvää sulle. Olet ihan oikeassa, kyllä ne paikalliset vielä joskus tajuaa, mitä se järki on.

Anonyymi kirjoitti...

Hohoijaa... Kylläpä vaikuttaa lapselliselta ja ylimieliseltä tämän blogin pitäjä.
Jos kyltissä kielletään tatuoinnit, niin tuleeko se tieto, että ne on kiellettyjä, tosiaankin yllätyksenä? Yllätys, yllätys, joissain maissa ssäntöjä noudatetaan!
Ajelet sitten kai Helsingin metrolla ja ratikoillakin pummilla? Onhan se toki kiellettyä, mutta kun niin voi tehdä ja jo 40 kertaa on matkan tehnyt maksamattaa, niin miksipä ei taas? Ja sitten onkin ihmeellinen juttu kun sakot rapsahtaa?

Käsittämätöntä kitinää päivänselvästä asiasta. Maassa maan tavalla vai miten se meni?

Anonyymi kirjoitti...

Terve, mukavanoloinen blogi sinulla(melko uusi tuttavuus, mutta aion lueskella sen läpi ajan kanssa!).

En ole asunut Japanissa -enkä aio asuakaan- mutta kerronpa omia kokemuksiani ja käsityksiäni japanilaisten suhtautumisesta tatuointeihin. On muuten _aivan_mahdollista_, että joku tietää paremmin, mutta hän korjatkoon...

Minäkin olen ymmärtänyt, että japanilaiset usein liittävät tatuoinnit yakuzaan ja rikollisiin ylipäätään. Siellä kuitenkin on selvästi myös kuvitettuja ihmisiä, jotka eivät tee mitään pahaa. Kenties suhtautuminen muuttuu hiljalleen, mutta vain hiljalleen.

Tiesin japanilaisten ennakkoluulon tatuoituja kohtaan jo ennen, kuin vietin ensimmäisen yöni ko. maassa eräässä kapselihotellissa. Yleisessä suihkutilassa valitsin paikan, jossa olkapäässäni oleva (5x10cm kuvaltaan melko neutraali) tatuointi ei näkyisi. Menin sen jälkeen kuumavesialtaaseen, jossa minua vastapäätä istunut herra häipyi hyvin nopeasti sanoen jotain kielellään turhautuneeseen/harmistuneeseen sävyyn.

Vasta kotona googletellessani luin jostain, että vaikka tatuointi ei automaattisesti tarkoittaisikaan mafiosoa, niin värjätty iho joidenkin mielestä "pilaa sen veden, johon se kastetaan".

Eräällä toisella matkalla laastaroinkin tatuointini tarkkaan, kun menin erään hotellin kylpylään (jossa vain saunahuoneeseen meno oli kuvitetuilta kielletty) ja asia kävi selväksi löylyhuoneen ovessa olevasta kuvasta).

Shinjukussa on Suomi-sauna, "Sauna Finrando", jonka portaikossa on kuvakyltti "Ei humalaisia." Ja toinen kyltti *tylynnäköinen arpinaama* "ei gangstereita" ja kolmas *selkä täynnä tatskaa* "ei tatuointeja"... Tässä tapauksessa nämä kaksi asiaa oli eriytetty toisistaan. Kaiketi. Onhan toki niin, että jos riittävän moni vakituinen asiakas järkyttyy ihokuvista, saattaa olla parasta kieltää ne kaikki...

En kadu tatuointiani muuten ollenkaan (se itseasiassa tarvitsisi hieman lisäyksiä), mutta jos olisin sen ottamisen aikoihin arvannut, miten paljon tulisin Japanissa vanhemmiten ramppaamaan, olisin _ehkä_ jättänyt sen ottamatta... mutta en muuten :)