keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Ajokorttiepisodi

Vuoden päivät kun on Japanissa ajanut kansainvälisellä ajokortilla tulee se vaihtaa viralliseen paikalliseen korttiin. Jos omistaisin vanhan suomalaisen paperisen ajokortin tai uuden EU-kortin, saisin japanilaisen vastaavan vilauksessa. Koska minulla on kuitenkin se ensimmäinen ohut muovinen läpyskä, se vajaa A5-kokoinen yhteenkään lompakkoon sopimaton esine, ei asia olekaan niin yksinkertainen. Koska siinä ei näy myöntämispäivämäärää (kortin täytyy olla myönnetty vähintään 3 kk ennen Japaniin muuttoa), niin Ajoneuvohallintokeskuksesta tarvitaan englanninkielinen ote ajokortista. Hinta ko. tulosteesta 21,60 euroa. Sekään ei luonnollisesti riitä, vaan ote täytyy kääntää japaniksi suurlähetystössä, hinta työstä 3900 jeniä (+ 600 postituskuluihin).

Proopuskat lopultakin kourassa marssin Sapporon ajokorttien myöntämiselimen tiloihin. Laskin arvokkaat paperit passin, gaijin-kortin ja sen suomalaisen ajokortin kera tiskille tädin tarkastettavaksi.




Kuinka ollakaan, japanilaista ajokorttia minulle ei tultaisi myöntämään. Syynä rikkinäinen ajokortti - kortin kulmasta puuttuu pala, koska eihän sen kokoinen lärpäke pärjää lompakoissa ehjänä. Huusin, itkin, uhkailin, matelin polvillani tädin edessä ja kiillotin vielä terveyssandaalinsa, mutta täti edusti joustamatonta japanilaista virastokulttuuria (tosiasiassa työkaverini yritti selittää tilannetta parhain päin ja minä nojailin tiskiin poissaolevan näköisenä). Täti kehtasi kuulemma huomauttaa vielä, että ajokortissa ei näy myöntämispäivämäärää, ihan kun en sitä tietäisi. Pidin sitä räikeänä loukkauksena vieressä olevaa Suomen Suurlähetystön virallista paperia kohtaan, josta tämä päivä käy ilmi.

Kyllä otti helvetti pattiin! Ajellaan sitten ilman korttia, perkele!!!

3 kommenttia:

Tuukka kirjoitti...

Tähänhän ei auta muu kuin Escaping the fools ja äänenvoimakkuus on tuttuputtu: 11

Uncle kirjoitti...

Nyt antaa Nippon blogistille kyytiä. Osat ovat siis vaihtuneet.Onsenista häädetty ajokortiton ja tatuoitu yakuza on turvallisuusuhka. Epäilen kaiken alkaneen Japanin satumaisen kauniiden kaupunkien ankarasta arvostelusta aiemmin syksyllä. Blogiasi siis luetaan myös paikallisessa Supossa (siis Nipossa). Voit kuitenkin luottaa tukeemme vaikeinakin hetkinä.

Tuomas kirjoitti...

Hmm. Pitänee jatkossa kirjoittaa savon murteella. Sitä ei taitavinkaan nipon vakooja saa tulkattua!