torstai 7. tammikuuta 2010

Death by mochi

Uuden vuoden viettoon liittyy Japanissa paljon perinteitä. Posti tukkeutuu uuden vuoden postikorteista, lapsille jaetaan rahaa kivoissa pikku kuorissa, laulu ja leikki raikaa, haikut ja rengat syntyvät kuin itsestään. Vuodenvaihteen ympärillä syödään hyvin, erityisesti mochi-riisikakku on suosiossa. Maukkaan ulkokuoren alla piilee kuitenkin tunteeton tappaja.

Mochi valmistetaan pauhimalla tarkoitukseen valittu, liotettu ja keitetty riisi atomeiksi ja muovaamalla siitä kakkusia. Lopputulos on koostumukseltaan purukumin ja sulaneen juuston ristisiitos, tahmea, venyvä ja sitkeä kappale. Siitä tehdään karkkeja, sitä paistetaan tulella ja dipataan soijaan, sitä lisätään keittoihin, olenpa maistanut mochia myös okonomiyakissa ja yakitorina pekoniin kääräistynä.

Mochin paha taipumus, liikaa haukattuna, on tukehduttaa syöjänsä. Joka vuodenvaihde etenkin vanhuksia kärrätään kymmenittäin sairaalaan mochin perkele henkitorvessansa. Osa heistä palaa normaaliin elämään, osa siirtyy autuaammille mochinsyöntimaille. Kuten suomalaisen Juhannuksen jälkeen lehdet ilmoittavat kuolinluvut - kuinka monta hukkunutta, kuinka monta liikenteessä - paikalliset aviisit ilmoittavat MDT:n eli mochi death tollin uuden vuoden avajaisiksi. Makaaberi hupi on veikata luku etukäteen.

2010 MDT ei ole vielä selvinnyt googlettamalla. Yleensä uutiset ilmoitetaan paikallisesti, joten kokonaisluvun ynnääminen vaatisi viitseliäisyyttä ja japanin kielen taitoa. Varmaa on, että Chiban prefektuurissa vietiin kymmenen ahmijaa sairaalaan, kaksi kuoli. Asakassa kuoli yksi vanhus mochin tukehduttamana, Saitamassa kaksi. Seuraan tilannetta edelleen.

Mikä eteen, miten välttää salakavala mochi-kuolema? Lähteet antavat kolme nyrkkisääntöä: syö mochisi pieninä palasina. Pureskele. Älä syö yksin. Olet hengissä.

5 kommenttia:

Juuso kirjoitti...

Nyt ois insinöörillä mahdollisuus iskeä ja kehittää mochi-avalung.

Riisa kirjoitti...

Joo, on se kyllä niin venyvää, että ei ole kerta eikä ensimmäinenkään kun on itsekin haukannut vähän liian ison palan ja tuntenut kauhuhetkiä kun osa mochista on kurkussa ja osa vielä suussa. Meni onneksi alas sitten kuitenkin. Pitää muistaa ensi viikolla kun on mochin paukuttelu- eli valmistamisjuhlat, ettei sitten syö sitä liian suurina köntteinä.

Tuomas kirjoitti...

Juuso: ensin naapurit löytävät uhrin mochi-piipperin avulla. Kaveri on jo laukaissut abs-repun ja makaa lattialla piippu suussa. Ensin paikallistetaan hengityksen salvannut kokkare sondilla ja kaivetaan se lapiolla ulos. Pitääkin alkaa kehittelemään kokonaisia mochi survival kittejä!

Riisa: varo tosiaan, ettet pääse tilastoihin. Mun pitäis vielä selvitä fugusta tänään, sitten on vaarallisimmat eksperimentit takana...

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitten sanotaan että suomalaiset on hulluja kun syövät mämmiä.

-Nea

Tuomas kirjoitti...

Niinpä, mämmi voi näyttää ekskrementiltä, mutta mämmikuolemia raportoidaan harvoin. Ehkä pitänee jatkossa syödä vain shirakoa, aivan normaalisti...