perjantai 16. lokakuuta 2009

Historian siipien havinaa Osakassa

Sattuipa niinkin, että oli aurinkoisena työpäivänä luppoaikaa Osakassa. Paikallinen kollega suositteli ajantapoksi visiittiä Osakan linnaan, ja minä tartuin ahnaasti ideaan. Suuntasin vetävän askeleeni kohti tuota jyhkeää maamerkkiä.

Linna on alun perin rakennettu 1500-luvun loppukahinoissa Toyotomi Hideyoshin toimesta. Tämä leppoisa sotaherra oli minulle tuttu jo entuudestaan miekkamies Musashin tarinasta (kiitos Pekka loistavasta kirjasta). Nyt olen saanut annoksen samuraifiiliksiä paikassa, jossa tämä kuuluisa soturi käytteli bokkeneitaan.

Kuten monissa aikansa asuntokaupoissa, Osakassakaan ei kiinteistönvälittäjiä tarvittu vaan isäntä vaihdettiin väkivalloin - tosin vain kerran. Loistossaan alue oli Tokugawan aikakaudella 1600- luvun puolessavälissä. Tänään alkuperäistä paikassa on vain muuri, jonka kivet on aikansa rakennusmiesten iloksi lohkottu saarelta ja kuljetettu vesiteitse tontille. Linnaa ovat rankaisseet salamat, kansannousut ja liittoutuneiden pommitukset. Nykyinen palatsin korvike valmistui kymmenisen vuotta sitten.

Vallihauta on päässyt aavistuksen rehevöitymään

Turistin Tuomio: linna on ulkopuolelta korea, sisältä pettymys (vai mitä sanotte suomalaista 70-luvun kerrostalorappua mukailevasta portaikosta, erilaisten varoituskylttien sekamelskasta; tästä portaasta ylös, tästä alas, ei tästä, ei valokuvausta sekä hoh-hoijaa, tylsästä näyttelystä). Alue on muuten komea puistoineen ja vanhoine rakennuksineen, tuli kierreltyä linnoitusta illan lämmössä.


PS. pomolle, jos luet tämän: tein mä toitäkin, aamulla ja illalla sitten hotellissa. Palkkani ansaitsin.


Ei kommentteja: